– érdekvédelmi és szolgáltató társaság

Taglétszámunk alapján a legnagyobb hazai szakmai szervezet vagyunk, mely 25 éve segíti tevékenységével a gyógyászati segédeszköz forgalmazásban résztvevő vállalkozásokat, orvosokat és betegeket.
Tagjaink között megtalálható az egyetlen üzlettel rendelkező családi vállalkozás és a bolthálózatot üzemeltető nagykereskedő kkv is. Országosan több mint 500 gyógyászati segédeszköz forgalmazó szaküzlet és méretvételi hely tartozik a Szövetség égisze alá. A nehezedő körülmények között jelenlétünkre egyre inkább szükség van, tagjaink képviselete soha nem látott mértékben vált fontossá.

 

Fő feladatunknak az Európai Unió tagjaként, Magyarországon

  • a Forgalmazás feltételrendszerének
  • a Működési Engedélyek kiadásának és felügyeletének
  • az üzleten kívüli depós forgalmazás megszüntetésének és
  • a tisztességes forgalmazáshoz szükséges árrés és fedezeti rendszer kidolgozásában való részvételt tekintjük.
Munkánk alapja a forgalmazók összefogása, a társszövetségekkel ápolt kapcsolat, továbbá a beteg érdekvédelmi szervezetekkel, Szakmai Kollégiummal, szakorvosi társaságokkal való együttműködés.

Magyarországon majd minden tizedik ember szorul rá valamilyen gyógyászati segédeszközre, ezért a gyógyászati segédeszközök támogatása nem tehertétel, hanem egy egészségesen működő társadalom támasza. Segítségükkel rászoruló embertársaink könnyebben és gyorsabban térhetnek vissza a munka világába, aktív és egyenrangú szereplői lehetnek a társadalomnak.
A segédeszköz finanszírozási rendszer a szabályozásából eredően nehezen átlátható. Sok esetben nem megfelelő minőségű, illetve nem megfelelően adaptált segédeszközzel történik az ellátás. Ez hosszú távon egyrészt az eszközhasználó betegben vált ki ellenérzést és elégedetlenséget, másrészt pazarló, mert újbóli ellátást tesz szükségessé.

A FESZ következetesen képviselt álláspontja: lényegesen nagyobb hangsúlyt kell fektetni a felesleges költések visszaszorítására és a szakmai követelmények meghatározására, hiszen nincs drágább, mint helytelenül felírt segédeszköz!

Szövetségünk egyik fő célkitűzésének azt tekinti, hogy hozzájáruljon és részese legyen az új típusú gyógyászati segédeszköz ellátási rendszer kidolgozásának, mellyel egy európai szintű, ésszerűbb, költséghatékonyabb ellátást szeretnénk megvalósítani, amelyben a forgalmazók, kiskereskedők is megtalálják számításaikat, befektetett szellemi és anyagi tőkéjük kiszámítható módon megtérül.
Az információ szolgáltatást hangsúlyos feladatunknak tartjuk. Elfogulatlanul, a forgalmazó és a jogosult érdekeit szem előtt tartva, szakmai szempontokat figyelembe véve végezzük. A Szövetség honlapján a „Fogyasztóvédelem” aloldalon szolgáltatott információk egyaránt rendelkezésére állnak a jogosultnak (betegnek) és az ellátást elrendelő orvosnak.
 
Tevékenységünk nem csak a kereskedelemre korlátozódik. A gyógyászati segédeszköz ellátás egy speciális, egészségügyi szolgáltatói ágazat, ahol az emberi munka megfizetendő érték. Ennek elengedhetetlen része, hogy az ellátásban dolgozók csak szakképzett, a gyógyászati segédeszközöket jól ismerő emberek lehessenek.

Ide kapcsolódik másik, nem kevésbé fontos feladatunk: a forgalmazásban résztvevő munkatársak képzése, melyet akkreditált intézményként végzünk.  Az új szakember gárda szakképzésének alapját – a tananyagot – Szövetségünk dolgozta ki, és az oktatási tárca elfogadott (32/2008. (VIII. 14.) EüM. rendelet). A „képzések” aloldalról tölthetőek le az OKJ-s GYSE forgalmazó tanfolyamok (Nyilvántartásba vételi szám: E-000630/2014.) előadásai és itt lehet a végzett szakdolgozók pontszerző továbbképzéseire jelentkezni.

Az egészségügyi szakdolgozók képzésében végzett példamutató munkánkat a nemzeti erőforrás miniszter elismerő oklevéllel díjazta.